סימון ביילס. השם אומר הכל ונראה שכל דבר שנוסיף רק יגרע מהתופעה שהראתה לעולם, שוב, שהיא עשויה מחומר אחר. עם סיפור חיים שיכול להוות בסיס למספר לא מבוטל של סדרות מכל ז'אנר אפשרי, עם כריזמה של אחת בדור ועם ערמות של אומץ ונחישות שכנראה שמורות רק לגדולות ביותר, האלופה האולימפית בת ה-27 עשתה זאת שוב, כשהשלימה קאמבק עם חמש מדליות אולימפיות בפריז, רק שלוש שנים אחרי שפרשה מאולימפיאדת טוקיו כשהרגישה שהיא לא מסוגלת יותר.
על הכתפיים של המתעמלת היה מונח אז המון. הנבחרת שלה הייתה במרכזה של סערת הטרדות מיניות והתעללות, (פרשה שחשפה את פרצופו המכוער של איגוד ההתעמלות האמריקאי), הציפיות ממנה להיות הפנים של העידן החדש -של היום שאחרי - הרקיעו שחקים, והבידוד שנוצר עקב מגפת הקורונה השאיר אותה לבד עם המטענים, רחוק מהמשפחה שעוטפת אותה בחום לאורך הדרך. אבל אתגרים הם לא משהו חדש עבור המתעמלת שרגילה להתמודד איתם מגיל צעיר, ואולי הם בכלל הדלק שמניע את מנוע הטורבו הזה שנקרא סימון ביילס.
ביילס, בת ה-27 שינתה את הענף מאז שפרצה אליו בסערה ב-,2013 ומאותו רגע לא הפסיקה לקטוף תארים. היא המתעמלת המעוטרת ביותר בעולם, עם 11 מדליות אולימפיות ו-30 מדליות באליפויות עולם. האתלטיות שלה אפשרה לה להכניס לענף תרגיל על שמה בכל מקצוע בו היא מתחרה והאומץ שלה לבצע את התרגילים האלה ולהתעופף לגבהים חדשים הוא פשוט לא נתפס. אבל הכל מתגמד אל מול האומץ של המתעמלת להגיד 'מספיק' על הבמה הגדולה ביותר בעולם, בעיצומה של אולימפיאדת טוקיו, כשהאולם אומנם ריק מקהל, אבל בבית כולם צמודים למסכים והציפיות ממנה לעשות את מה שהיא יודעת לעשות הכי טוב ולנצח מרקיעות שחקים. אחרי שעשתה קפיצה לא מוצלחת על סוס הקפיצות ביילס הרגישה שזה הזמן לעצור. "כל מה שקרה בקריירה שלי, שדחפנו עמוק לתוך קופסא... הגוף שלך יכול לתפקד ככה רק לתקופה מוגבלת עד שהפיוזים פשוט יישרפו." היא מודה בסדרה הדוקומנטרית שנעשתה עליה בנטפליקס ועוסקת בפרישה שלה מטוקיו והחזרה שלה לקראת פריז 2024. "היא שוברת מחסומים בענף הזה שהם הרבה מעבר לתארים" נאמר על ביילס בסדרה והפרישה שלה מאולימפיאדת טוקיו והחזרה שלה לאולימפיאדת פריז הוכיחו את זה שוב.
מי שמתמודדת עם טראומה יודעת שלחזור ולעמוד באותה נקודה, באותה סיטואציה שבה חווית את הטראומה בפעם הקודמת, זה אתגר קשה עד בלתי אפשרי. עבור סימון ביילס ההתמודדות הזו, כשכל העיניים נשואות אליה, הייתה עוד אבן דרך בסיפור ההצלחה כנגד כל הסיכויים. מהרגע שפרשה מטוקיו, בחרה ביילס לחשוף את הקשיים איתם היא מתמודדת, הקשיים הנפשיים, ההתמודדות עם פרשת ההטרדות המיניות בנבחרת בה היא שותפה מאז שהייתה נערה, הביקורות, הרקע ממנו היא באה... תקרת זכוכית ועוד תקרת זכוכית שנשברו בדרך להיות הגדולה מכולן. "היא הטובה בעולם, אבל היא גם פשוט בת אדם" אמרה עליה חברתה לנבחרת ארה"ב בסדרה. וביילס שמה את עצמה שוב ושוב בקדמת הבמה ומראה שהיא קודם כל בת אדם וכך היא נוהגת בסביבה שלה, כך היא נוהגת בעצמה וכך היא משנה את הענף שלאורך כל כך הרבה שנים דרש מנשים ונערות להיות הכל – חוץ מאנושיות.
בין אם זה מבנה הגוף המוצק והשרירי שלה, צבע העור, הגיל הלא כל כך צעיר (27), או העובדה שהיא אוהבת להראות רגשות, להנות, לחייך, לקחת סיכונים ולהמציא את עצמה מחדש כל הזמן, תוך כדי שהיא מפרגנת לכל מי שנמצאת סביבה – סימון ביילס שינתה את פני ענף ההתעמלות בצורה שלא ניתנת לתיאור במילים. לאורך שנים ספורטאיות נדרשו לטאטא מתחת לשטיח את מה שהן עוברות ומרגישות. הייתה מין קונספציה לפיה הן צריכות להגיד תודה על ההזדמנות להתחרות ונוצרה קרקע פוריה לניצול, להתעללות ולדברים שאין סיבה שיהיו חלק מהספורט.
סימון ביילס הוכיחה שאפשר אחרת, שספורטאית יכולה ליפול ולקום, לבקש עזרה ולקבל אותה, להסתכל לפחדים שלה בעיניים ולנצח אותם, והפעם מול אולם מלא, מול מיליוני צופים בעולם שדבוקים למסך ומבינים שהם רואים את הטובה בעולם, עושה את מה שהיא יודעת לעשות הכי טוב בעולם, אבל הפעם, גם הם יודעים שהיא פשוט בת אדם.
תודה סימון. ניצחת בשביל כולנו.
Comments