שבירת מחסומים: סיפור אישי
כשהייתי ילדה, שנאתי לשמוע את אבא שלי מדבר על ספורט. ידעתי שזו עוד דרך לדחוף אותי להישגים. היום, כאקטיביסטית לקידום ספורט נשים ומרצה להעצמה נשית, אני מבינה שהספורט הוא כלי רב עוצמה לשינוי חברתי.
הסיפור שלי אינו עוד סיפור על ניצחון אישי בספורט. זהו סיפור על היכולת של הספורט לשנות את הדרך שבה החברה רואה נשים, ובמיוחד נשים עם מגבלה. כשמצאתי את עצמי בכיסא גלגלים, חשבתי שהחלומות שלי נגוזו. אבל דווקא ספורט קבוצתי ו"גברי" כמו רוגבי, פתח בפניי ובפני החברה עולם חדש של אפשרויות.
פריצת דרך: אישה בנבחרת גברים
ההשתלבות שלי ברוגבי בכיסאות גלגלים לא הייתה רק ניצחון אישי. היא אילצה את כולם - שחקנים, מאמנים, וצופים - לחשוב מחדש על מה נשים יכולות לעשות. כל פעם שעצרתי שחקן גדול ממני, שברתי עוד סטריאוטיפ. כל ניצחון של הקבוצה היה ניצחון לשוויון מגדרי. חשוב לציין: אני האישה היחידה שהצליחה להתברג לנבחרת הרוגבי בכיסאות גלגלים בישראל. זה נתון שמדגיש כמה עוד יש לנו לשנות בתפיסה החברתית ובמבנה הספורט בארץ. בגלל הממדים הקטנים ומשקל הנוצה שלי, הייתי חייבת ללמוד להתגבר על חיסרון משמעותי זה על המגרש. כמעט כל התנגשות עם שחקן גבר יכולה להוציא אותי מהמשחק. במבט ראשון זו משימה בלתי אפשרית, ולנשים שצופות זו לא תמונה קלה להכלה. הרצון להיות שחקנית מובילה גם בקבוצה מעורבת אילץ אותי למצוא פתרונות יצירתיים. למדתי לפעול מהר ויצירתי, לקרוא את המגרש ולהרגיש את החששות של היריב. הפוקוס הטוטאלי על המגרש והעובדה שנלחמתי עד הרגע האחרון מול כל יריב בהגנה הביאו תוצאות. לא פעם מצאתי את עצמי בולמת מישהו ענק וחזק. כך, מהר מאוד בניתי את עצמי להיות אחת המגינות הטובות בארץ.
ספורט כמפתח לאחדות וביטחון עצמי
התוספת לאחדות גברית טמונה בין היתר במשחקי כדורגל בהפסקות בבית ספר. לעומת זאת, בנות בגיל ההתבגרות פחות משתתפות בספורט קבוצתי.. כדי לפצות על הגיבוש דרך המשחק שווה ללכת לספורט באופן יזום כדי לחזק את הילדות במיוחד חברתית ובביטחון העצמי. מניסיוני, כשאנחנו מאפשרים לילדות להשתתף בספורט קבוצתי, אנחנו נותנות להן כלים שישרתו אותן לכל החיים - עבודת צוות, מנהיגות, והתמודדות עם אתגרים.
ספורט כמנוף לשינוי חברתי
הספורט הוא מיקרוקוסמוס של החברה שלנו. כשאנחנו משנים את הדרך שבה נשים משתתפות בספורט, אנחנו משנים את החברה כולה. זה לא רק על שבירת שיאים במגרש, אלא על שבירת מחסומים בחברה.
במקומות קבלת החלטות יש מספר נמוך של נשים, מצב היסטורי שמשקף את מעמד האישה בישראל. ספורט הוא אחת הסוגיות שיכולות לקדם אותנו למקום בו אנחנו כנשים נשפיע ונוביל להישגים משותפים אדירים יותר.
כמה דרכים שבהן כל אחת מאיתנו יכולה להשתמש בספורט ככלי לשינוי חברתי:
• אתגרו סטריאוטיפים: עודדו נשים וילדות להתנסות בספורט גם אם הוא שנחשב "גברי". כל אישה על מגרש כדורגל היא מהפכה קטנה.
• הדגישו מודלים לחיקוי: ספרו לילדים וילדות על ספורטאיות מצליחות, במיוחד כאלה ששברו מחסומים.
• תמכו בספורט נשים: צפו במשחקים, קנו כרטיסים, עקבו אחרי ספורטאיות ברשתות החברתיות.
הספורט הוא לא רק ניצחונות והפסדים. הוא כלי ליצירת חברה שוויונית יותר ומכילה יותר. כל אחת מאיתנו יכולה להיות סוכנת שינוי, בין אם על המגרש או מחוצה לו. יחד, נוכל לשנות לא רק את פני הספורט הנשי בישראל, אלא את פני החברה כולה. זוהי המורשת האמיתית שנוכל להשאיר, מורשת של שינוי חברתי שמתחיל במגרש ומתפשט לכל תחומי החיים.
כתבה מעוררת השראה
דיאנה יקרה, כל מילה בסלע. ראיתי אותך משחקת רוגבי וכך גם נפגשנו במשכן הנשיא בשיחה עם מיכל הרצוג אשת נשיא המדינה. יש הרבה מה לעשות בנושא הספורט פאראלימפי ובוודאי ככלי העצמה ושינוי חברתי. התוצאות בפריז מדברות בעד עצמן. ישר כח.
דיאנה האלופה ומעוררת ההשראה